Anakart, üzerinde bulunan tüm bileşenlerin (ram, işlemci, harddisk, ekran kartı vs.) birbirleri ile iletişimini sağlar. Bileşenler, anakart üzerindeki bios yazılımı sayesinde birbirleri ile senkronize halde çalışırlar. Yeni bir bilgisayar alırken, mevcut bilgisayarı satarken veya sürücüleri bulmak isterken anakart marka ve modeli size lazım olabilir. Bu yazıda anakart marka ve modeli nasıl öğrenilir bunu anlatacağım.
Bilgisayar Açılırken
Bazı anakart modelleri, boot edilirken yani sistem çalıştırılırken, anakart marka ve modelini, ekrana görsel olarak 1-2 sn. gösterirler. Bu resme bakarak anakartın marka ve modelini öğrenebilirsiniz.


Bios Ekranında
Anakart üretici firmaları, yeni nesil anakartların bios ekranında, anakarta dair tüm bilgileri göstermektedir. Bunun için bilgisayar açılırken bios menüsüne girmeniz yeterlidir. Bu işlem genellikle klavyedeki del veya f2 tuşları ile yapılır.

Kasa İçerisinde
Masaüstü bilgisayarınız var ise ve içini açabiliyorsanız, anakart üzerinden kartın marka ve model bilgisine ulaşabilirsiniz. Bu işlemi yapacak bilgiye sahip değilseniz diğer yöntemleri kullanın.

Ürün Reçetisinden
Dizüstü bilgisayarların arkasında bulunan etiket üzerindeki marka ve model bilgisini internete yazarak hangi marka ve model anakart kullandığını kolaylıkla öğrenebilirsiniz.

Kayıt Defteri Yöntemi
Başlat a basıp çalıştır yazarak veya ctrl + R komutunu kullanarak çalıştır bölümünü açın ve çıkan kutuya regedit yazın. HKEY_LOCAL_MACHINE –> HARDWARE –> DESCRIPTION –> System –>BIOS sırasını takip edin. Sağ taraftaki;
BaseBoardManufacturer –> Anakart üretici firmayı yani markayı
BaseBoardProduct –> Anakart modelini
BaseBoardVersion –> Anakart versiyonunu
gösterir. Bu şekilde anakartın marka, model ve versiyon bilgisine ulaşabilirsiniz.

Sistem Bilgisi Yöntemi
Başlat a basıp çalıştır yazarak veya ctrl + R komutunu kullanarak çalıştır bölümünü açın ve çıkan kutuya msinfo32 yazın ve entera basın. Açılan Sistem Bilgisi penceresi altında Sistem Üreticisi ve Sistem Modeli size anakart marka ve model bilgisini verecektir.

Komut Satırı Yöntemi
Başlat a basıp çalıştır yazarak veya ctrl + R komutunu kullanarak çalıştır bölümünü açın ve çıkan kutuya cmd yazın ve entera basın. Komut satırına Systeminfo yazıp entera bastığınızda resimdeki bilgiler gelecektir. Bu ekrandan anakart bilgisine ulaşabilirsiniz.

Yazılım Desteği
Yukarıdaki yöntemleri yapamadıysanız internetten indireceğiniz yazılımlar ile cihazda bulunan tüm donanımlarla ilgili marka ve model bilgisine ulaşabilirsiniz. Bu işlem için 2 farklı program öneriyorum. İstediğinizi indirip kurabilirsiniz.
CPU-Z : https://www.cpuid.com/downloads/cpu-z/cpu-z_1.91-en.exe

Aida64 : https://www.aida64.com/downloads/ZWMwYzE5OWQ=
